top of page

Homok

Tomatoes in Greenhouse

Homok

Amennyiben építőipari közegben szemcseméret megnevezése nélkül homokról beszélünk, abban az esetben nagy eséllyel bányahomokra gondolunk a folyami homokkal szemben. Különbségükre színük is utal. A folyami homok inkább szürkés színű, ellenben a bányahomokkal amelynek agyagtartalma miatt színe sárgás-barnás árnyalatú.

A bányahomok egy nagyon apró, 0-2 milliméterig terjedő átmérőjű szemcsenagyságú ömlesztett építőanyag.


Előnye, az apró szemcsenagysága miatt könnyű formázhatósága, így megfelelő alátöltéssel vékony rétegben elterítve sima felületet hozhatunk létre a nagyobb frakciójú töltőanyagok egyenetlenségére. Továbbá vízáteresztő és agyagtartalma miatt tömörödése is megfelelő.

Ideális továbbá gyermekhomokozókba, szintén agyagtartalma miatt jól formázható, homokvárak emelésére is kiváló.

Váltószáma:

1 m3 = ~1,3 to

Sárgahomok

Sárgahomoknak a legfinomabb szemcséjű homokot nevezzük. Csövek, kábelek fektetésekor a legideálisabb választás, puha réteget biztosít, amely különböző tágulásokat is elvisel, továbbá szigetelő tulajdonsága a hőmérséklet változását is enyhíti.

Fresh Runner Beans
Spring Onions

0/1 homok

A folyami homok a bányahomokkal ellentétben nem tartalmaz agyagot, ezzel jócskán megváltozik a javasolt felhasználási területe is.

Javarészt külső és belső vakolatok alapanyaga, illetve ideális térkövezéshez is, de építőiparban ezeken kívül is sokrétűen felhasználható,

Váltószáma: 

1m3 = ~1,4 to

bottom of page